Smycken

Populära smycken

Högtider

Märkessmycken

Märkesklockor

Material

NyheterGuldfynd

Klockkungarna

Pärlor

Pärlor

En riktig, äkta pärla ska vara rund och vit. Det finns även pärlor i andra färger som t.ex. silver, guld, grön, blå, rosa, creme och svart färg. Storleken på en pärla varierar från ett knappnålshuvud till ett par centimeter i diameter. Pärlor används till stor del för att tillverka smycken. Det är mycket populärt att bära vackra och exklusiva Pärlsmycken. Tillverkningen av pärlor sker i naturen, nämligen av musslor. Materialet i en mussla kallas för pärlemor. Beroende på musselart och ursprung skiljer man pärlor åt.

Sötvattenspärlan

Detta är den vanligaste pärlan och den förekommer naturligt på många ställen i världen. Odlade sötvattenspärlor är klart vanligast vid tillverkningen av smycken. Sötvattenspärlor bildas av musselsläktet Unionidae. Pärlorna är ofta vita, rosa eller cremefärgade. Formen kan vara rund eller något ojämna.

Saltvattenspärlan

Denna liknar sötvattenspärlan men är betydligt ovanligare. Saltvattenspärlan hittas främst i Kina och Japan. Den odlas i viss utsträckning och är mycket dyr på marknaden, särskilt den så kallade Akoyapärlan. Saltvattenspärlan kommer från musselsläktet Pteriidae, är helt rund och färgen varierar mellan vit och cremevit till en svag nyans av rosa.

Tahitipärlor

Dessa finns i olika färger, former och storlekar. Denna pärla är väldigt ovanlig och därför också eftertraktad, särskilt Tahitipärlan som är svart i färgen. Denna ovanliga pärla skapas av musselsläktet Pinctada margaritifera-cumingi

Pärlors pris och värde

Äkta pärlor är attraktiva smycken och unika. Det tar tid innan en pärla är färdig. Detta gör att pärlor har ett högt pris. Pärlors värde varierar beroende på storlek, form, färg och lyster. Generellt för pärlor gäller att ju större, rundare, vitare och glansigare, desto högre värde har pärlan. Annat som avgör pärlors värde är om pärlan odlas i sötvatten eller saltvatten. Saltvattenspärlor tar mycket längre tid att odla fram, dubbelt så lång tid, jämfört med sötvattenspärlor. Endast en saltvattenspärla per mussla kan utvinnas. Sötvattenspärlor bildas i genomsnitt i grupper om tjugo pärlor per mussla. Detta gör att en Saltvattenspärla är dyrare än en sötvattenspärla. Nästan alla pärlor på marknaden är odlade pärlor. Pärlor som skapats naturligt har ett högre värde än odlade pärlor.

Egenskaper för pärlor

Pärlor är sega trots att dom inte är särskilt hårda. Pärlor har en medellivslängd på mellan 100 till 150 år. Skötseln av pärlor är ytterst viktig för att bevara dess glans och livslängd, många säger att man ska bära pärlor för att de ska behålla sin fina glans. Pärlor är ganska ömtåliga och skadas av t.ex syror, alkohol, svett och fettrika produkter. En äkta pärla är sval och känns sträv om man gnuggar den försiktigt mot tanden. Oäkta pärlor känns oljiga och släta mot tanden.
© Copyright 2012-2018 Guldochsilver.nu. Alla rättigheter förbehållna. | Kontakta oss via mail på info[at]Guldochsilver.nu