Smycken

Populära smycken

Högtider

Märkessmycken

Märkesklockor

Material

NyheterGuldfynd

Klockkungarna

Guld

Guld

Guld är en av de ädelmetaller man talar allra mest om och denna gyllengula metall har fascinerat folk i alla tider. I flera tusen år har folk gett sig iväg för att leta guld och hoppats på ett liv i lyx och flärd. Guld är nämligen den ädlaste och en av de mest dyrbara metaller som finns på vår planet. Dess underbara gula lyster tilltalar många och det är en av de mest populära metallerna som används inom smyckesindustrin när man tillverkar smycken. Vem har inte bländats av vackra och exklusiva smycken i guld?

Gulds pris och värde

Som med alla andra ädelmetaller så skiftar värdet på guld hela tiden men guldets värde håller sig mycket stabilt. Guldpriset är för dagen circa 350 SEK per gram. Det blir för ett kilo rent guld ungefär 350 000 kronor. Det totala värdet av det guld som finns på vår planet är ungefär 9500 miljarder dollar.

Egenskaper för guld

Guld är en ädelmetall som inte oxiderar i luft t.ex. järn som rostar. Guldets kemiska beteckning är Au(Aurum) och det betyder morgonrodnad på latin. Guld är en mycket mjuk metall så det måsta alltid blandas(legeras) med andra metaller för att kunna bearbetas. Äkta guld eller finguld består av 100% guld och anges som 24 karat(24 K). Ett guldsmycke behöver inte vara 24 karat, det kan t.ex. vara 18 karat eller mindre. Guld har högre elektrisk ledningsförmåga än de flesta andra metaller, något lägre än koppar.

Användningsområden

Guldet används främst till att tillverka smycken. Ungefär 70% av allt guld återfinns i guldsmycken som halsband, armband, ringar och andra vackra smycken (Guld har använts till smycken i många tusen år, bara i Sverige i över 4000 år) Det mesta av det andra guldet investeras i form av guldtackor och guldmynt. Ibland blandas guldet med andra metaller för att få fram andra färger. Man talar då om Vitguld och Rödguld. Även dessa blandningar används flitigt till smycken. En liten del används inom industrin som HiFi och tele. Dom flesta har väl hört talas om guldpläterade kontakter? Guld är godkänt som tillsats i livsmedel med och betecknas E 175.
© Copyright 2012-2017 Guldochsilver.nu. Alla rättigheter förbehållna. | Kontakta oss via mail på info[at]Guldochsilver.nu